Cijena nikla na LME skočila je na 7-godišnji maksimum 20. oktobra

Tromesečna cena fjučersa nikla na Londonskoj berzi metala (LME) porasla je juče (20. oktobra) za 913 dolara po toni, zatvarajući se na 20.963 dolara po toni, a najviša u toku dana dostigla je 21.235 dolara po toni. Takođe, spot cijena je uveliko porasla za 915,5 USD po toni, dostigavši ​​21 046 USD po toni. Cijena fjučersa dostigla je novi maksimum od maja 2014.

U međuvremenu, zalihe nikla na LME-u nastavile su da opadaju, pale su za 354 tone na 143.502 tone. Smanjenje u oktobru je do sada iznosilo 13.560 tona.

Prema tržišnim učesnicima, američki dolar je nastavio da slabi, a Valeova proizvodnja nikla je u trećem tromjesečju pala za 22% na 30.200 tona u odnosu na prethodnu godinu, zajedno s nižom prognozom proizvodnje nikla na 165.000-170.000 tona ove godine. , čime je porastao cijene nikla.
Povratak na Steel News

Tajvanske tvornice nehrđajućeg čelika objavile su cijene za novembar i povećanje nije bilo tako visoko kao što se očekivalo na tržištu.

Prema navodima mlinova, cijena sirovina je i dalje visoka, a oni su također uzeli u obzir visoku zalihu. Malo su prilagodili cijenu za novembar. Međutim, kineske mjere racioniranja električne energije učinile su opskrbu ograničenom.

Osim toga, evropski mlinovi su povećali energetsku naknadu za 130 na 200 eura zbog visokih troškova energije. Tajvanski mlinovi su odlučili da umjereno odraze troškove sirovina podizanjem cijena za novembar.

Nakon toga, daljnji kupci bi mogli imati veću konkurentnost na izvoznom tržištu. Očekivalo se da će izvozni učinak biti dobar tokom novembra/decembra.

Do 1. novembra Nikel je u porastu zbog čega je izvozna cijena nerđajućeg čelika veoma visoka u odnosu na prethodnu ponudu. To znači da su troškovi industrije nerđajućeg čelika veoma visoki nego ranije. U tom stanju, maloprodajna cijena pripadajuće proizvodnje mora biti veća. Danas je Covid-19 i dalje veoma opasan u većini zemalja, troškovi života su sve veći, ako se ova bolest nastavi dugo, mora da ima negativan uticaj na industriju čelika.
news

 


Vrijeme objave: Nov-02-2021

Vrijeme objave:11-02-2021
  • Prethodno:
  • Sljedeći:
  • Ostavite svoju poruku